top of page

Wat je moet weten over het hout van onze boomhutten

Foto van schrijver: Bart - BoomhutBoris.nlBart - BoomhutBoris.nl

Bijgewerkt op: 6 mrt

Bij Boomhut Boris bouwen we speelhuizen en boomhutten van kastanje hout en douglas hout. Dat heeft een prachtige uitstraling en gaat jarenlang mee, maar het is en blijft een natuurproduct. Het verandert van kleur, er kunnen scheurtjes in komen; dat hoort allemaal bij hout. In het eerste deel van dit blog ontdek je hoe dat komt en wat je kunt verwachten. 



#1 Vergrijzing van hout

Laten we met de kleur van de boomhut beginnen. Elke houtsoort heeft zijn eigen kleur. Die kleur wordt bepaald door de stoffen in het hout. Zo zit er in douglas hout lignine, dat een lichtbruine kleur heeft. En hars, dat zorgt voor een rode gloed. Schijnt de zon op het hout? Dan worden die natuurlijke kleurstoffen door de UV-straling in het licht langzaam afgebroken. Het hout krijgt hierdoor na verloop van tijd een grijze, zilverachtige kleur. 


Kan je hier iets aan doen?

Elke houtsoort vergrijst. Je kunt een boomhut lakken of beitsen, maar we raden dat af. Het is niet goed voor het milieu. Ook krijg je snel kleurverschillen en vlekken, omdat het hout blijft werken. Het ziet er de eerste maanden misschien mooi uit, maar daarna vaak niet meer. En als je een boomhut eenmaal gelakt of gebeitst hebt, kan je niet meer terug. 


#2 Vlekken op hout

Voor de palen van de boomhut gebruiken we kastanjehout. In deze houtsoort zit veel looizuur. Looizuur kan je zien als een natuurlijke beschermer, tegen onder meer schimmels, bacteriën en vocht. Het zorgt ervoor dat de palen van je boomhut of speelhuis sterk en stevig blijven. Alleen: looizuur reageert wel als het in contact komt met water, vooral als er veel ijzer in zit. Er ontstaan dan bruine of zwarte vlekken. 


Kan je hier iets aan doen?

Nee, tenzij je een afdak boven je boomhut wilt bouwen. Heb je sproeiers? Dan helpt het wel om die zo af te stellen dat de palen van de boomhut niet nat worden. Zeker als je een sproeier hebt die op het grondwater is aangesloten. In grondwater zit namelijk van nature veel ijzer. 


#3 Scheuren in het hout

De ene keer is het warm, dan weer koud. Jouw boomhut wordt blootgesteld aan flinke temperatuurschommelingen. Je kunt je voorstellen: dat doet iets met het hout. Dat geldt ook voor vocht. Als hout nat wordt, zet het uit. Als het droogt, dan krimpt het juist weer. Daardoor komt er spanning op het hout te staan en kan het hout scheuren. Rondhouten palen scheuren bijvoorbeeld af en toe vanuit de kern. Je ziet dan een scheur in de lengterichting van de paal.


Kan je er iets aan doen?

Nee, ook dit is een volstrekt natuurlijk proces. We snappen wel dat het er spannend uit kan zien. Zeker als er een scheur in bijvoorbeeld één van de palen onder je boomhut of speelhuis zit. Gelukkig kunnen we je geruststellen: zo’n scheur heeft geen invloed op de kracht van de paal. Je hoeft een paal dan dus niet te laten vervangen. 



#4 Strepen op het hout

In Douglas hout zit hars, een kleverige stof met een gele tot roodbruine kleur. Hars is net als looizuur een natuurlijke beschermer. Als een boom beschadigd raakt, stroomt er hars naar de wond en herstelt de boom zich. Is het warm? Dan kan een boom - en dus ook een gezaagde plank - hars ‘zweten’. Er loopt dan een beetje hars uit. Daardoor komen er groene of witte strepen op je boomhut of speelhuis.


Kan je er iets aan doen?

Nee, en dat hoeft gelukkig ook niet. Het hars dat over een plank loopt, wordt vanzelf weer hard als het afkoelt. Na een stevige regenbui spoelt het vanzelf weg en zie je er niets meer van. 


#5 Stippen op het hout

Het hout dat we gebruiken komt in grote pakketten aan van de zagerij. De planken liggen op elkaar en zijn vaak een klein beetje vochtig. Zeker als het warm is, kan het verse hout gaan schimmelen. Klinkt vies, valt mee. Er komen dan zwarte spikkels op het hout.


Kan je er iets aan doen?

Ja, je kunt de spikkels weghalen met een schuurpapiertje of ontweringswater dat je bij de bouwmarkt koopt. Maar echt nodig is het niet. Want door de zon en de wind verdwijnen de plekken ook vanzelf. 


#6 Noesten die loslaten

In de planken van je boomhut zitten allemaal mooie noesten. Plekken waar ooit een tak aan de boom zat. Die noesten hebben een andere structuur dan de rest van het hout. Als ze drogen, kunnen ze loskomen en uit de plank vallen.  


Kan je er iets aan doen?

Ja, je kunt een losse noest simpel terugzetten in het gat. Een beetje houtlijm langs de randen en je plank is weer dicht! 



#7 Splinters in het hout

Voor het maken van onze boomhutten gebruiken we onbehandeld hout. Dat is niet splintervrij, net als hout in de natuur. Natuurlijk schuren we balustrades, trapleuningen en andere delen die bedoeld zijn om aan te raken met kinderhanden. Maar op andere plekken voelt het hout dus ruw aan. 


Kan je er iets aan doen?

Je zou de volledige boomhut kunnen schuren, maar dat lijkt ons een monnikenwerk. Bovendien verlies je dan ook een deel van de karakteristieke uitstraling van de boomhut. 


Veel plezier met je houten boomhut!

Je weet nu alles over de werking van hout. Wat een fascinerend materiaal is het, hè? Wij worden er bij Boomhut Boris in ieder geval heel blij van. Het is een écht natuurproduct. Het leeft, het zit vol karakter. En juist dat draagt bij aan avontuurlijk speelplezier in je tuin. We hopen dat jij en je kid(s) er de komende jaren eindeloos lang van genieten! 


Bekijk alle speelhuisjes hier!

 
 
 

コメント


bottom of page