top of page

Waar zet je een boomhut of speelhuisje in de tuin? 4 handige tips!

Foto van schrijver: Bart - BoomhutBoris.nlBart - BoomhutBoris.nl

Je hebt een boomhut of speelhuisje op het oog. In gedachten zie je je kinderen al uren spelen in de tuin. Rode wangen, glimmende ogen, diep geluk. Maar voor het zover is, moet je nog bepalen: waar komt die boomhut of dat speelhuis precies? En mag je ‘m eigenlijk overal in de tuin neerzetten?


Speelhuis E2 - Boomhut Boris
Speelhuis E2 - Boomhut Boris

Je bent niet de enige die zich dat afvraagt. Bij Boomhut Boris denken we regelmatig mee met ouders en grootouders die zich oriënteren op een boomhut of speelhuis. Wat de beste plek is? Dat verschilt per tuin en hangt ook af van het type boomhut of speelhuis dat je kiest. Maar er zijn wel aantal vuistregels die we je alvast meegeven.


#1 Niet te dicht bij het huis of je terras

Een boomhut is best groot. Het platform waar de hut op staat is meestal zo’n 3 bij 3 meter en bevindt zich zo’n 1.50 meter boven de grond. Daar komt dan nog de hut zelf bovenop. Het hoogste punt van je boomhut bevindt zich daardoor al snel zo’n 3.50 meter boven de grond. Dat vraagt om ruimte. Door de boomhut achterin je tuin te plaatsen houd je de lichtinval in huis, de zichtlijnen door je tuin en dat gevoel van vrijheid als je op je terras zit.


#2 Houd een beetje afstand aan tot de erfgrens 

Een boomhut of een speelhuis mag je in principe op de rand van jouw perceel bouwen. Maar dat is meestal niet handig. Wij adviseren je om minimaal 0.50 meter tot 1.00 meter tot de erfgrens aan te houden. Zo kan je nog goed om de boomhut of het speeltoestel heen lopen, bijvoorbeeld om de heg te snoeien of ooit de schutting te vervangen. 


#3 Voorkom dat je kids in de tuin van de buren kijken

Lig je net lekker in je tuin te zonnen, komt er ineens een kinderhoofd boven de schutting uit. Je kunt je voorstellen: daar worden jouw buren niet blij van. Positioneer de boomhut of het speelhuis daarom altijd zo dat je inkijk voorkomt. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een dichte achterwand aan de kant waar de boomhut grenst aan de tuin van de buren. Ook kun je in zo’n situatie een balkon of veranda het beste op jouw eigen tuin oriënteren. 


#4 Check de bouwregels van jouw gemeente

Verdiep je tot slot in de regels die jouw gemeente stelt voordat je een boomhut of speelhuis koopt. Die regels verschillen per plaats en soms zelfs op wijk- of straatniveau. In principe geldt: in de voortuin mag bijna nooit, in de achtertuin meestal wel. Soms heb je wel een vergunning nodig om in de achtertuin een boomhut of speelhuis te plaatsen. Hoe je de regels in jouw gemeente checkt, lees je in ons blog over vergunningen voor boomhutten

 
 
 

Comments


bottom of page