top of page

Heb je een vergunning nodig voor een boomhut?

Foto van schrijver: Bart - BoomhutBoris.nlBart - BoomhutBoris.nl

Je ziet het al helemaal voor je. Zo’n stoere, avontuurlijke boomhut in je tuin. Een plek waar jouw kids en hun vriendjes en vriendinnetjes urenlang spelen. Maar het laatste wat je wilt, is dat je die boomhut weer moet verplaatsen of aanpassen van de gemeente. Dus hoe zit het precies met de bouwregels? En heb je voor elke boomhut een vergunning nodig? Je leest het hier!


Regels voor bouwen boomhut verschillen per gemeente

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dat is een lastige vraag. Het hangt namelijk af van waar je woont. De regels voor het bouwen van boomhutten verschillen per gemeente en soms zelfs op straatniveau. Toch gaan we proberen je zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. --> Voor we verder gaan: wij bouwen vaak voor klanten voor wie een vergunning aanvragen niet aan de orde is. Of je nou wel of geen vergunning aanvraagt: afstemming met de buren is altijd belangrijk als zij mogelijk hinder gaan ervaren doordat het speelhuis of de boomhut in hun zicht staat. Je leest er aan het eind van dit blog meer over.


Boomhut in de voortuin: altijd een vergunning nodig

We beginnen simpel. De overheid is streng als het om voortuinen gaat. Daar mag weinig. Als je in de voortuin een boomhut wilt plaatsen, heb je bijna altijd een vergunning nodig. Ook als je op een groot landgoed woont en je een enorme voortuin hebt. Ook als je in die enorme voortuin de boomhut zet op een plek waar niemand ‘m ziet. Verder gelden bij gemeentelijke monumenten en beschermde dorps- en stadsgezichten vaak strenge regels. 


Boomhut in de achtertuin: soms een vergunning nodig

In de achtertuin begint het grijze gebied. In sommige plaatsen heb je een vergunning nodig om een boomhut in de achtertuin te plaatsen. In andere dorpen en steden is de bouw van een boomhut juist vergunningsvrij. Hoe het zit in jouw gemeente? Dat staat in de Omgevingswet. In die wet legt de gemeente alle regels vast over bouwen in en om je huis. 


Boomhut met of zonder boom: kinderen merken geen verschil

Zullen we je een geheim verklappen? De meeste boomhutten die we bouwen, zijn boomhutten zonder boom. Maar dat maakt voor kinderen helemaal niets uit. We zien namelijk overal hetzelfde. Zodra we klaar zijn, vliegen ze naar boven. De trap op, de hut in. Schatkaarten maken, plannen smeden. Lekker klimmen en klauteren. Je zult zien: het is voor hen een boomhut. Of eigenlijk veel meer dan dat: een speelwereld zonder grenzen. 


Online checken of je een boomhut vergunning nodig hebt

Gelukkig kan je makkelijk online controleren welke regels er gelden in jouw gemeente. Je gaat daarvoor naar de website van het Omgevingsloket. Daar doe je een online vergunningscheck. Zo’n check is een soort proefaanvraag. Je vult alle gegevens in over de boomhut die je in jouw tuin wilt laten plaatsen. Vervolgens zie je of je een vergunning nodig hebt en welke stappen je moet zetten. Voor de zekerheid: het kost niets en je zit nergens aan vast. 


Zo vul je de vergunningscheck voor jouw boomhut in

Als je de online vergunningscheck doet, vul je jouw postcode en huisnummer in. Op basis daarvan wordt gecheckt welke regels precies voor jou gelden. Je moet vervolgens 

aangeven wat je wilt bouwen. Dan wordt het lastig. Een boomhut staat niet tussen de mogelijke antwoorden. Wat wel:

Controle vraag bij vergunningscheck boomhut

❌Deze optie kies je NIET. Hierbij gaat het namelijk om een hut voor volwassenen, bijvoorbeeld om in te wonen, te werken of te recreëren. Voor zulke bijgebouwen gelden zwaardere eisen. 


Controle vraag bij vergunningscheck boomhut

✅Deze optie kies je WEL. De boomhutten die wij bouwen, zijn namelijk speelplekken voor kinderen. De afmetingen, de inrichting; alles is afgestemd op gebruik door kinderen. En dus is dit de meest passende categorie. 


Controlevraag vergunningscheck over de hoogte van het speeltoestel

Vervolgens krijg je vragen over het bouwwerk. Bijvoorbeeld over de hoogte van de boomhut. De boomhutten die Boomhut Boris bouwt, hebben meestal een platform op 1.50 meter. Het huisje zelf heeft doorgaans een nokhoogte van 2.00 meter. Het totale bouwwerk is daarmee 3.50 meter hoog. Bekijk voor de zekerheid even de brochure van het speelhuis dat jou aanspreekt. Daar staan alle maten in. 


Vergunningsvrij, meldingsplicht of vergunningsaanvraag

Uit de online vergunningscheck kunnen verschillende resultaten komen. Je hoopt natuurlijk te horen dat je geen vergunning nodig hebt om de boomhut te bouwen. Maar er zijn nog wat andere uitkomsten mogelijk. Zoals dat je een meldingsplicht hebt. Dat betekent dat je pas mag starten met bouwen als je de werkzaamheden gemeld hebt bij de gemeente. Een andere uitkomst kan zijn dat je voor jouw boomhut een vergunning nodig hebt, zoals een 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)'. Je krijgt dan verdere uitleg. Hou er rekening mee dat een vergunningsaanvraag geld kost en al snel enkele maanden duurt. 


Alternatief: een vergunningsvrije lagere boomhut

Wil je geen vergunningsaanvraag doen? Denk dan eens na over een speelhuis op de grond of een lage boomhut. We hebben slimme boomhutconstructies die in totaal niet hoger zijn dan 2.50 meter. We bouwen dan bijvoorbeeld een speelhuis op korte palen, met een brug en opstap naar een hoger platform. Op die manier blijf je onder de 2.50 meter en mag je op de meeste plekken in Nederland zonder vergunning een boomhut bouwen. 


Is de online vergunningscheck 100% waterdicht?

Helaas, dat is niet het geval. In de kleine lettertjes staat dat je er geen rechten aan kunt ontlenen. Als je overweegt om een vergunning aan te vragen kun je voor de zekerheid nog even moeten bellen met je gemeente. 


Niet vergeten: overleg met de buren over de boomhut

Los van de vraag of je een vergunning voor jouw boomhut wilt aanvragen is het altijd verstandig om bij de keuze voor een locatie van de boomhut rekening te houden met de omgeving. Plaats de boomhut bij voorkeur niet te dicht op de erfgrens. En het is niet handig als je kinderen straks vanaf het balkon of uit de boomhut op het terras van de buren kijken. Met goed overleg en een slimme positionering houd je de relatie met de buurt goed! 

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page